piątek, 20 grudnia 2019

Po grudniowym spotkaniu

Przypominam, że jako zadanie domowe na czas okołoświąteczny mamy rodzinny wypiek chleba. Betlejem, w którym urodził się Jezus - w języku hebrajskim znaczy "dom chleba" - i kieruje nas już w stronę obecności Chrystusa w Najświętszym Sakramencie. Jezus nie bez przypadku wybrał chleb. Niech to Wasze wspólne rodzinne pieczenie będzie taką katechezą o Tym, który dla nas staje się chlebem na Mszy Świętej, a który sam powiedział o sobie, że jest "chlebem żywym" (Jan 6, 41-51). Można też będzie przynieść własny chleb na naszą rodzinną mszę 13 stycznia. Ale o tym później... Tymczasem poniżej kilka linków do różnych metod wypiekania chleba zbliżonego do tego, którego używał Pan Jezus na Ostatniej Wieczerzy, czyli chleba niekwaszonego tzw. przaśnego. Sprawa jest bardzo prosta, a pożytku - także duchowego w postaci lepszego rozumienia Eucharystii - całkiem sporo!
Wypiek chleba przaśnego sposób 1
Przaśne chlebki tzw. podpłomyki
chlebki przaśne w wersji z większą ilością oliwy
Powodzenia!